Imam li ja OKP?

Na drugoj godini studija (pre dooosta godina) spremala sam ispit Pedagoška psihologija. To je bilo sve samo ne nešto što ima veze s pedagoškim disciplinama. Ovom prilikom se neću osvrtati na činjenicu da je pedagogija važnija od onoga što smo učili, jer onda ne bih mogla da ne spomenem i Socijalnu ekologiju, a to bi onda odvelo u priču o tome kakvo nam je školstvo, pa onda daleko do priče o tome kakva nam je država i to ne bi bio onda tekst o onome o čemu sam želela da pišem…

O pedagogiji smo učili jedan jedini pasus o agresiji u učionici. Međutim, to je bio veoma zanimljiv ispit, jer je udžbenik iz kog smo učili, u stvari, predstavljao kratak pregled istorije psihologije i sličnih disciplina. Najinteresantniji deo ticao se mentalnih poremećaja. Normalno, ako za svaki poremećaj nađete reprezentativnu osobu (ili više?) iz vašeg okruženja, onda nije teško naučiti kompletnu klasifikaciju za jedno popodne. Još ako imate sreće, kao što je ja imam, da vam je u porodici neko (neuro)psihijatar, zagarantovan je uspeh i psihologiziranje na duge staze.

Kad ste već rešili da etiketirate ljude, onda u nekoliko poremećaja obavezno nađete i sebe.

Verujte mi, to gradivo ostaje zauvek. Kao tablica množenja. Kao čitanje.

Prošlo je mnogo godina od spremanja i polaganja ispita, a ja sam danas, retroaktivno, sebi utvrdila novu potencijalnu dijagnozu… Pretpostavljam da je moje opsesivno-kompulzivno ponašanje posledica umora i prekovremenog rada i da je kratko daha, ali nije naodmet da bude razlog da se i vi preispitate.

Evo nekih elemenata opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

1. Pre nego što izađem iz kuće, moram da pogledam u šporet i proverim jesam li isključila ringlu. Čak i kada dva dana nisam prilazila šporetu.

2. (u vezi sa 1) Kada negde putujemo, čekam dva sata u autobusu da pozvoni telefon i neko mi javi da mi je stan izgoreo (iz nekog razloga u mojoj glavi je to optimalan period da ostavljena ringla izazove požar zbog kog bi se alarmirala cela zgrada). Ja se, zapravo, uopšte ne sećam jesam li proverila da li sam isključila ringlu. Isto važi i za peglu. Iako peglam tri puta godišnje.

3. Svakog ponedeljka čekam da se desi nešto bezveze. Svi loši događaji i loše vesti stižu ponedeljkom. Zašto? Ne znam. Znam samo da tek kad se desi ma kakva glupost, samo da je prva od ujutru, ja se opustim i znam da je to najveća glupost koja će se te nedelje dogoditi (praksa me je hiljadu puta demantovala, ali moj OPK misli na mene i kad ja ne mislim na njega).

4. (u vezi sa 3) Ne potpisujem nikakve ugovore ponedeljkom. Ne kupujem ništa skuplje od namirnica u marketu. Ne plaćam karticom ponedeljkom. Đavolji je to dan.

5. Kad krenem na ispit, obavezno zagledam registraciju automobila koji pretiču autobus u kome sam ne bi li mi prorekli ocenu. Naravno, od zgrade do kuće toliko automobila vidim i toliko registarskih tablica pročitam da jedan mora da ubode tačnu ocenu!

6. Imam srećnu garderobu i nakit: sova mi uvek donosi nove honorarne poslove i zakasnele uplate, a krem košulja, uprkos tome što je mnogo volim, donosi neke nepovoljne vesti.

7. Svetlo u stanu kad se izlazi noću iz kuće ili kad se putuje je obavezno. Ne samo da štiti od lopova, nego puni džepove EPS-u. Kupujmo domaće u malom! (Naravno, sve vreme dok sam van kuće strepim od požara koji može da izazove sijalica)

8. Samo na jednom mestu u gradu kupujem putno zdravstveno osiguranje, i to uvek ili na dan putovanja ili dan ranije (šteta što ne rade i noću da bih ja mogla da kupim samo na dan puta, kada imamo avion u četiri ujutru, na primer).

9.  Mrzim parne brojeve i zato deseti element OPK neću navesti…

Zapravo, mislim da nemam diplomu za uspostavljanje dijagnoza, nego volim da se mučim introspekcijom. Ko će sa tobom bolje porazgovarati ako sam sa sobom ne možeš? Pokušaj s predsobljem ili kupatilom. 😀

*** Da li treba da napomenem da je autor udžbenika iz Pedagoške pshilogije imao problema s agresijom u učionici? Mada… Pasus se odnosio na učenike, ne na profesore.

One thought on “Imam li ja OKP?

  1. Savrseno napisano!
    Ziropadja…zanimljiv lik, jos uvek ne mogu da ga zaboravim, kao ni sve one mentalne bolescine nastrebane davnih dana.
    P.S. Ne znam nikoga ko nema OKP izrazen u manjoj ili vecoj meri 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: