Zumba i priključenija

Ne zna se da li smo u većem ratu sport i ja ili muzika i ja.

Evolucija tih ratova teče ovako…

Prvi sport kojim sam se bavila je fudbal. Izrazito ženstven izbor dobijen je prostim zakonom prirode i komšiluka − Milena, ja i dvanaestorica. Milena je oduvek nosila suknje i stajala sa strane, a ja sam bila na golu. Nekad smo Milena i ja pravile torte od blata, ali to je obično kad nas nije bilo dovoljno da igramo fudbal. Mic po mic dobijala sam tu i tamo mesto u ekipi, naročito kada bi se igrala utakmica protiv drugih ulica. Valjda su očekivali da će dečaci biti manje surovi prema devojčici u odbrani.

Zahvaljujući tom iskustvu kvalifikovala sam se za drugu etapu − golman u rukometnom timu. Ah. Još jedan ženstven izbor završen je tako što sam povredila tri prsta u samo jednoj utakmici, bili su natečeni dve nedelje, a prstenje sam samo mogla da sanjam.

Paralelno s tim rukometom, profesorka fizičkog držala je gimnastičku sekciju. Nikad nisam bila spretna, ali samo zato uvek bila uporna da naučim ono što ne znam, pa sam se tako lomatala na gredi i na razboju. Majka je zabranila da u kući vežbam stoj na rukama, pa je za to bila predviđena livada, u vreme kad se nije igrao fudbal. Moja fudbalska i rukometna karijera završila se polaskom u srednju školu, ali sam nastavila da se lomatam na razboju i parteru. Rezultat − premet, salto, zvezda, stoj na rukama, stoj na glavi (nikad nisam uspela skroz da ispravim noge), špage… Mogla sam, recimo, bez problema da ležeći na stomaku prebacim noge pored ušiju.

A onda sam krenula na fakultet i jedina fizička aktivnost postala je penjanje na treći sprat kad lift ne radi.

Muzika i ja smo se rastale davno − sa tri godine pevala sam u gradskom horu, onda su me probe zamarale, sluh sam zapostavljala što sam više mogla, a violina, klavir i ja bili smo na različitim talasnim dužinama iako sam ja pokušavala da se oni zaljube u mene. Sa 16 sam zapalila prvu cigaretu i moj glas je postao dublji i grublji. Sad kad me neko pita − je l’ ima nešto što ne znaš, ja uvek kažem kako ne znam da pevam. U stvari, neverovatno koliko je obrnuto proporcionalna moja želja za pevanjem i moj talenat.

Osećaj za ritam je veštačkim disanjem održavala učiteljica. Verovatno zato što sam bila mezimica, pa nije moglo da prođe bez mene. Izopštavanje iz plesne grupe bi tada, iz moje perspektive, potpuno srozalo moje samopouzdanje i urušilo sve moje postojeće talente. Verovatno bih umislila da ne umem ništa kad ne umem da pevam i igram.

Onda se od knjige telo umorilo i počelo da šalje signale − te boli kuk, te boli koleno, kičma i vrat već godinama opominju, kao da sam kopala, a ne čitala sve ove godine! Karakter sam nadaleko i naširoko poznat  − ilustracije radi, tri puta sam u životu ostavljala cigarete. Svako je mogao da me zavrne na istu foru bar pet puta. Ne zato što sam glupa i nepromišljena, nego zato što za sve i svakog nalazim opravdanja i za sve imam razumevanja. I najvažnije − uvek dajem ljudima šansu da budu ljudi! To isto radim sa životinjama iz reda papkara, teško se naljutim, brzo se razljutim, pa se onda uprljam u istom oboru.

Krenem tako nedavno na zumbu. Dakle, spojim sve od čega bežim − sport i ples. Na zumbu sam već ranije išla, čitavih mesec dana, a čini mi se da ni tih mesec dana nisam išla redovno. Tad smo Ana i ja krenule i više smo se smejale nego što smo igrale. Pre nekoliko nedelja, vraćajući se iz Maksija, vidim teretanu u komšiluku. Dođem do vrata da pogledam plakat, kad, izlazi neki momak:

−Izvoli. Mogu li da ti pomognem?

(Odavno meni nema pomoći − uvek to pomislim kad neko postavlja ovo pitanje)

−Paaaaa (nećkam se, držim patlidžan i pečurke u ruci)… Htela sam da pogledam kakve programe za žene imate…

−Hajde, uđi, pokazaću ti.

Fin dečko me šeta po teretani, on, ja i patlidžan i pečurke u kesi, on se pravi da ja nemam domaćica-da-budem look, teretana čista, sređena, prostrana, on nasmejan, srdačan, kulturan, daje mi letak i kaže:

−Trenutno imamo samo zumbu. Evo, ovde ti je broj instruktorke, pa je možeš pitati sve što te interesuje.

Izađem ja nasmejana, kao da nisam paradirala s onim povrćem po teretani, i rešim da krenem samo zato što su i on i onaj za šankom toliko fini i srdačni da bi me blam živi pojeo da ne krenem.

A tamo…

Lude li instruktorke! Prvo, devojka lepa kao lutka. Drugo, savršeni mišići (i mačići). Treće, pozitivna. Četvrto, nije joj smešno što igram kao da sam Krang iz nindža kornjača. Pokušava da deluje stimulativno, pa je uvek nasmejana (naročito kad kao neka životinja iz porodice mačaka u skoku pravi minimalni odraz bar metar od zemlje).

Nevolja je što me provalila da sam zabušant. Večeras mi, na primer, nije verovala koliko ima sati. Ja joj lepo kažem da s njom vreme staje, a ona se smeje. Pa kako da ne stane vreme kad moram da radim iskorake? Da vam kažem, nikad nemojte da jedete kačkavalj i sladoled od vanile oko ponoći, inače ćete doći u situaciju da vas neko tera da radite iskorake. Ili trbušnjake. A onda obično govorite sebi (ponekad i naglas): Čučni, stoko, kad si mogla da ždereš!

Poslednji trening ostaće upamćen po tome što se instruktorka u jednom momentu pogledala u ruku (na kojoj ima tetovažu) i izbečila kad da je videla nešto. Ja dobacila: −Šta je? Ispalo ti slovo?

I onda narednih nekoliko minuta nismo mogli da se smirimo od smeha. Eto, i tada je vreme stalo.

Nego, znate li šta znači priključenija? Na savremenome jeziku − dogodovštine.

9 мишљења на „Zumba i priključenija

  1. Hahaha! Čestitam na trudu, radu i sladoledu u ponoć 😀 Ja sam krenula na jogu ovu sedmice pa samo čekam neki trudnički gas da izleti da počastim narod jednim člankom o tom 😀 Nego, ko je Krank?A? Je l’ to lapsus tastaurae?

  2. Повратни пинг: Dobri koraci | Tlana's World

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: